
קציר נאה ב- 2013 לסיליקון וואדי
״פירמת רואי החשבון PwC Israel פירסמה היום את דו"ח האקזיטים של 2013. על פי הדו"ח, בשנה האחרונה היו בישראל אקזיטים ב-7.6 מיליארד דולר, מתוכם היו גם הנפקות בשווי של 1.2 מיליארד דולר ועסקאות רכישה בשווי כולל של 6.45 מיליארד דולר.
מדובר בצמיחה של 16% לעומת השנה שעברה. ב-2013 היו גם גם מספר עסקאות ענק – בין היתר, מכירת ווייז לגוגל ב-1.1 מיליארד דולר וטראסטיר ל-IBM ב-700 מיליון דולר.
סך כל ההנפקות לראשונה (IPO) הסתכמו בשווי של 1.2 מיליארד דולר, עם הנפקה ממוצעת של 198 מיליון דולר. הסכום הממוצע לאקזיט עמד על 170 מיליון דולר. בניתוח מגזרי, מגזר מדעי החיים מוביל את האקזיטים השנה עם 2.5 מיליארד דולר אקזיטים וממוצע של 190 מיליון דולר לאקזיט. מיד לאחריו מגזר האינטרנט עם 2.1 מיליארד דולר אקזיטים וממוצע של 238 מיליון דולר.
על פי הניתוח של PWC, הגודל הממוצע הגבוה לאקזיט הוא הגבוה ביותר מזה עשור. על פי PWC הסיבות לממוצע הגבוה נובעות משוק מיזוגים ורגישות פעיל ועם הרבה תחרות כאשר דוגמא טובה לכך היא הרכישה של ווייז שעליה התחרו גם פייסבוק וגם גוגל. על פי הערכות הפירמה ההצלחה של ההנפקות הראשוניות השנה נבעה הן מבשלות של החברות הישראליות והן מבשלות של השוק ההנפקות האמריקאי. ״
השבוע בשיחה עם סטודנטים שנה ד׳ לעיצוב תעשייתי הסברתי להם שהם נמצאים ׳בגן עדן׳ של הזדמנויות. מרבית הצעירים מסוגם באירופה לא יכולים להתקרב למיזמי טכנולוגיה או להצטרף אליהם באותה המידה כפי שישראלים צעירים נחשפים אליה. החלום של לעצב כסא לחברה איטלקית הוא לא פסול, אך צריך להסתכל על קצה האף ולראות איזה יתרון תחרותי יש לשדה המשחק העסקי בישראל עבור מעצבים. השילוב של יזמות ועיצוב מתרחש במקומות רבים בישראל, ובדיוק לשם כך הוקם Y7 ביפו כמרכז חיבור בין מעצבים ויזמים. אחרי ארבע שנים אינטנסיביות בבצלאל יש לקבוצה הזאת יתרון ניכר בתהליכי חדשנות על בעלי תארים רבים אחרים. השאלה היא האם הם ידעו להשתמש בהזדמנויות שעומדות בפניהן?