אודות

cropped-1chapter.jpgאודות הספר Dז:

אלו הפתוחים לקליטת העתיד, הרגישים לתמונת הדמיון ולתובנה שהוא מציע, הם אלו שבדמיונם ניצת חזון העתיד. השפעה חדשה, טכנולוגיה חדשה, שינוי חברתי חדש, צרכים חדשים של האוכלוסייה ועוד עשרות פרמטרים יכולים להיות הגורמים שיציתו את חזון החדש וזה שאין לו תקדים. ספרו החדש של פרופ’ עזרי טרזי, מייסד התואר השני בעיצוב תעשייתי בבצלאל, ומעצב ואסטרטג של עיצוב, הוא ספר ראשון מסוגו בישראל, החושף לציבור הישראל את התחום החדש של ‘חשיבה עיצובית’ כמנוע של חדשנות.

על מנת ליצור חדשנות משמעותית נדרשת יצירת “מוטציה תרבותית” שאינה מתחשבת בכללים ובעקרונות של התרבות הנוכחת, נדרשת מוכנות לצאת אל הלא–נודע, להבין את התפישה שהעתיד מציע, ולתרגם אותו דרך רעיונות עד למוצר, שירות או מערכת משולבת שלהם שיש לה קיימות

בעת הזאת, חברות, ארגונים ויחידים חווים תקופה דרמטית של שינוי בתולדות המין האנושי, ולנוכח תהליכי השינוי העצומים הם מחפשים את ה”מוטציות” שתתאמנה לשינוי. ההתמרה המתבקשת אינה יכולה להיפתר בניתוח אנליטי ואינטלקטואלי קר של המציאות, שכן המציאות מורכבת ורב–ממדית יותר מכפי שניתוח אינטלקטואלי יכול לפתור, ונדרשים עוד כלים על מנת לפענח את צפונותיה.

התבוננות במנגנוני הצמיחה הקיימים בטבע הולידה את המטאפורה החקלאית הספר המתאר תהליך של שבעה שלבים: חריש- מכוון עיצוב, זריעה – מחקר עיצוב, נביטה – רעיון עיצוב, הנצה – קונצפט עיצוב, פריחה – עידון עיצוב, הבשלה – תכנון עיצוב, קציר – הפצת עיצוב. זוהי מתודולוגיה של חדשנות המייצגת בה בעת תפיסת חשיבה וארגז כלים לפיתוח תהליכים יצירתיים בצוותים, ומבטיחה שפה משותפת ותשתית מתודולוגית.

חשיבה עיצובית היא תחום חדש בעידוד חדשנות, הלקוח ממסורת איכותית של תחום יצירה תרבותי, שופע ומבוסס מתחומי העיצוב התעשייתי, העיצוב הגרפי, העיצוב האינטראקטיבי ועיצוב חוויית המשתמש. העיצוב הוא תחום דעת רב–שכבתי ורב–ממדי, המחבר גורמים בלתי מדידים לכדי חיבור חזותי, חושי וחווייתי, שאינו ניתן לכימות לוגי. בלימודי העיצוב הסטודנטים נדרשים להיות חדשניים כבר מן השיעור הראשון בסמסטר הראשון, כשהם מקבלים את המשימה הראשונה שלהם. לאפיון “גנטי” ייחודי זה משמעות ניכרת, והוא שמכשיר מעצבים לקלוט את העתיד. לפיכך שומה על החברות והארגונים שחיפשו את המנהיגים שלהם בין בוגרי התואר השני במנהל עסקים, לחפש את המנהיגים הבאים גם בין בוגרי תחום העיצוב, האמונים על “חשיבה עיצובית” – או בלשון הספר: Dז.

Dז נכתב על מנת להציג את “הקוד הגנטי” של החשיבה העיצובית לציבור הרחב – מנהלים, מנהלי ביניים, מנהיגי ארגונים וסטודנטים שמתעניינים בתחום החדש ורחב הידיים הזה, שבשנים האחרונות מדובר בו רבות. הספר לא נכתב בעבור מעצבים, שכן רובם מסרבים לקבל את עולה של מתודולוגיה סדורה ומקצתם יתנערו מכל ניסיון להנגיש את השפה הפנימית של המעצבים לקהל הרחב. ואולם בשנות הקריירה המקצועית שלי, במגעיי עם אנשי ממשל ומשרתי ציבור רבים, פגשתי בצמא להכיר את שפת החשיבה העיצובית על מנת להבין את הכוח הגלום בה. ההצלחה הבולטת של חברות בעולם ובישראל, שאימצו כלים של חשיבה עיצובית בכל תחומי המוצרים,  השירותים וההיי–טק, יוצרת גל של שינוי בהתייחסות לתחום העיצוב, שכן מנהלים זקוקים לידע מעמיק בתחום זה, להבנת מושגי העיצוב ותהליכי העיצוב לאשורם, על מנת להצליח בעסקים ובשינויים חברתיים וארגוניים.

Dז הוא ספר ראשון בתחומו שנכתב בישראל, ולפיכך הוא מקיף את כל תהליכי החשיבה העיצובית.

אודות פרופ' עזרי טרזי:

פרופ’ עזרי טרזי הינו מעצב בעל שם עולמי, תיאורטיקן וחוקר בתחום העיצוב. כיהן כראש המחלקה לעיצוב תעשייתי בבצלאל, ייסד את התואר השני וכיהן כראש התוכנית לתואר שני במסלולים של ניהול עיצוב ועיצוב נסיוני. הוא חבר המועצה להשכלה גבוהה ויועץ בתחום של עידוד עיצוב בתעשייה לגופי ממשלה וממשל מקומי.

כמעצב, עבודותיו הופיעו במוזיאונים רבים ברחבי העולם כמו מוזיאון ה- MoMA בניו יורק. מוזיאון העיצוב הטריאנלה במילאנו, המוזיאון הלאומי לעיצוב, קופר היואיט בניו יורק, מוזיאון פילד בשיקאגו או גלריות לעיצוב מובילות בעולם כמו גלרית מוס בניו יורק וגלריית רוזאנה אורלנדי במילאנו. כמעצב תעשייתי עבד עם החברות הגדולות בעולם ובישראל, היה שותף בסניף חברת IDEO בישראל, ובסטודיו טרזי שבניהולו פותחו ועוצבו מוצרים ושירותים בתחומים מגוונים החל ממוצרים רפואיים, מוצרי הי-טק, אנרגיה מתחדשת, ריהוט ותאורה, כלי בית, מוצרים חשמליים ועד צעצועים ומוצרי ילדים.